

نگاه هتل های امروزی به افزایش سطح رفاه و رضایتمندی مسافران و رقابت هر چه بیشتر در ارائه خدمات بیشتر، خود باعث ایجاد دانشی جدید در عرصه هتلداری گردیده است. این دانش بر پایه دو ایده اصلی شکل گرفته است که به شرح ذیل می باشد:
- افزایش سطح رفاه و رضایتمندی مسافران و کاربری آسان برای تمامی فرهنگ ها و سنین
- بهینه سازی مصرف انرژی در سوئیت های مهمان و مکان های عمومی هتل
امکانات یک سیستم مدیریت هوشمند هتلی
-
کنترل سیستم روشنایی
در یک سوئیت هوشمند با بهره گیری از پنل یا کلیدهای هوشمند، تبلت و تلفن همراه مهمان، امکان کنترل سیستم روشنایی به تفکیک یا بر اساس سناریوهای خاص فراهم است.
-
کنترل سیستم سرمایش و گرمایش
نصب پنل های هوشمند دارای ترموستات داخلی، امکان سنجش دمای اتاق و مقایسه آن با مقدار مطلوب را جهت ارسال فرمان روشن و خاموش به سیستم سرمایش و گرمایش فراهم میکند. علاوه بر کنترل سیستم سرمایش و گرمایش به طور هوشمند، امکان کنترل آن به صورت دستی، بر اساس سناریوهای تعریف شده و همچنین با استفاده از ریموت فراهم است. مسئول پذیرش بعد از تکمیل مراحل پذیرش قادر است قبل از ورود میهمان به اتاق خود، سیستم سرمایش و گرمایش را جهت رسیدن به شرایط آسایش در دو مد مختلف Heating یا Cooling فعال نماید. همچنین جهت صرفه جویی در مصرف انرژی می توان در صورت باز ماندن در و پنجره و یا خروج مهمان از اتاق از کار کردن سیستم تهویه با حداکثر کارایی جلوگیری کند.
-
سیستم ایمنی و امنیتی هوشمند
سیستم ایمنی هوشمند با بهره گیری از سنسورهای بسیار پیشرفته، تمامی خطرات نظیر آتش سوزی، نشت گاز، نشت آب و … را سریعاً از طریق آلارم و یا با ارسال پیام کوتاه بر روی موبایل و یا اعلام خطر در صفحه نرم افزار مدیریت هتل گزارش داده و با مشخص کردن مسیر حقیقی خطر، زمان رسیدگی به مشکل را کاهش می دهد. معمولاً سنسورهایی با کارایی های متفاوت و با توجه به نیاز (سنسور دما، رطوبت، شدت روشنایی، دود و…) در محیط تعبیه می گردد تا نهایتاً از داده های رسیده از این حسگرها در کاربردهایی مانند امنیت و کاهش مصرف و … استفاده گردد.
به عنوان مثال باز ماندن درب سوئیت پس از مدت زمان معین از طریق بستر ارتباطی به اطلاع میهمان و همچنین بخش پذیرش می رسد. علاوه بر این با استفاده از دوربینهای مدرن می توان کلیه مجموعه هتل را زیر نظر داشت و در مواقع لازم به تصاویر ضبط شده لازم دسترسی پیدا کرد.
-
ارسال پیام های خاص
در داخل سوئیت های هوشمند برای افزایش سطح رفاه و آسایش میهمانان امکانی فراهم است که میهمان فرمانها و خواستههایش را از طریق پنل هوشمند به بخش پذیرش ارسال کند و مسئول پذیرش فرمانها را از طریق نرم افزار دریافت و در حداقل زمان ممکن به آنها رسیدگی کند.
فرمان ها و درخواست های ارسال شده از داخل سوئیت عبارتند از:
SOS: در صورت قرار گرفتن میهمان در شرایط اورژانسی این امکان فراهم است که مهمان در داخل سوئیت از طریق پنل هوشمند به پذیرش اعلام خطر کند و پذیرش از طریق نرم افزار هتلی آلارم مربوط به آن سوئیت را دریافت کرده و در حداقل زمان ممکن در جهت مرتفع نمودن خطر اقدام نماید.
MAKE UP ROOM: مسافر تقاضای تمیز کردن اتاق را با انتخاب کلید مربوطه از طریق پنل هوشمند یا کارت هلدر و به وسیله سیستم مدیریت مرکزی به اطلاع بخش پذیرش و یا خانه دار می رساند و چراغ مربوط به آن در پنل پشت درب (hotel doorbell) روشن خواهد شد.
LUNDRY: با انتخاب این فرمان از روی پنل هوشمند و یا از محل کارتهلدر، علاوه بر روشن شدن چراغ مربوطه در پشت درب اطلاعات مربوط به تقاضای شست وشوی لباس ها به بخش پذیرش ارسال می گردد.
DO NOT DISTURB: در صورت انتخاب فرمان مزاحم نشوید توسط مهمان سیستم مدیریت مرکزی مطلع شده و مانع از ایجاد مزاحمت برای سوئیت مذکور می شود علاوه بر این سیستم زنگ لمسی نیز غیر فعال می گردد.
CHECK OUT: هنگامی که مهمان تصمیم به ترک هتل دارد با ارسال فرمان CHECK OUT به سیستم مدیریت مرکزی هوشمند، پذیرش اطلاعات را از طریق نرم افزار هتلی دریافت و اقدامات لازم برای تحویل گرفتن سوئیت مذکور را در حداقل زمان ممکن صورت می دهد
-
کنترل سیستم صوت
در یک سوئیت هوشمند امکان کنترل پخش موزیک از طریق پنل های هوشمند، تبلت یا تلفن همراه مسافر امکانپذیر است.جهت پخش موزیک می توان از چندین منبع ورودی مختلف نظیر رادیو، CD، کارت حافظه(USB)، شبکه و بلوتوث استفاده کرد.
-
کنترل پرده برقی
در یک سوئیت هوشمند از طریق پنل های هوشمند، امکان کنترل باز و بسته شدن پرده و کرکره های برقی و اجرای سناریوهای مختلف نظیر روز، شب، خواب، ورود، خروج و… وجود دارد. مسئول پذیرش قادر است قبل از ورود مهمان از طریق نرم افزار و از محل پذیرش به عنوان بخشی از سناریوی خوش آمدگویی، پرده های سوئیت مربوطه را باز نماید
-
کنترل تمامی امکانات و تجهیزات سوئیت از طریق تلفن همراه میهمان
در یک هتل هوشمند، پس از پذیرش میهمان یک بارکد امنیتی در اختیار وی قرار میگیرد که به راحتی از طریق تبلت یا تلفن همراه قابل رمزگشایی است. پس از نصب اپلیکیشن مربوطه، میهمان با وارد کردن مشخصات و شماره اتاق خود تلفن همراه یا تبلت خود را جهت کنترل سوئیت فعال مینماید.به این ترتیب میهمان امکان کنترل تمام تجهیزات و امکانات سوئیت خود را از طریق تلفن همراه (یا تبلت) و به صورت جداگانه و یا از طریق سناریوهای از پیش تعیین شده نظیر مطالعه، استراحت، تلویزیون، شب، روز و … خواهد داشت.همچنین در یک سوئیت هوشمند میهمان قادر است درخواست های مختلفی نظیر نظافت اتاق، Check Out، سرویس غذا، شستشوی اتاق، رزرو خودرو و … را از طریق تلفن همراه یا تبلت خود به پذیرش ارسال کنداز طرفی شناسایی افراد مراجعه کننده به یک اتاق، همواره از دغدغه های یک میهمان بوده است. در یک سوئیت هوشمند فرد قادر است از طریق دوربین نصب شده در محل زنگ درب ورودی تصویر پشت در را به صورت real time در تلفن همراه خود دریافت کند
مزایای منحصر به فرد هتل هوشمند
-
ارتباط تمام تجهیزات یک سوئیت با یکدیگر و پایگاه مدیریت هوشمند هتل
در یک سوئیت هوشمند RCU (Room Controller Unit) امکان ارتباط سوئیت را با نرم افزار مدیریت هوشمند هتل بر عهده دارد.از طریق RCU امکان ارتباط تمام تجهیزات با یکدیگر از طریق یک پردازنده مرکزی ممکن می شود و به این ترتیب میهمان قادر به کنترل تمام تجهیزات را از طریق پنل های هوشمند، تلفن همراه، تبلت و … را خواهد داشت
-
نرم افزار یکپارچه مدیریت سوئیت ها
اگر چه سیستم های نرم افزاری مختلف با کاربردهای متفاوت برای هتلها طراحی گردیده اما سیستم هتلی که طیف وسیعی از نیازهای یک هتل از سیستم رزرواسیون تا کنترل دسترسی به سوییتها و پوشش درخواستهای میهمانان را پوشش دهد، نقش پررنگی در تسهیل امور ایفا خواهد نمود.
یکی از اساسیترین نیازهایی که نرم افزار مدیریت هتلی در جهت مرتفع نمودن آن به وجود آمده است، بهرهمندی از قابلیت مانیتورینگ، مدیریت و کنترل یکپارچه سوئیت هاست. نرم افزار هتلی هوشمند ضمن نمایش شماتیک کلیه سوییتها و تجهیزات داخل آنها بر روی مانیتور سرور پذیرش، این امکان را برای مدیر هتل و مسئول پذیرش مقدور می سازد که به طور متمرکز و یکپارچه به عملکرد سیستم و شرایط سوئیتها نظارت داشته و بتواند کلیه تجهیزات را در جهت کاهش مصرف انرژی، افزایش بازدهی و مهمتر از همه افزایش سطح رضایت مندی مهمانان کنترل کند.
نرم افزار مدیریت هتلی ضمن نمایش هر سوئیت به تفکیک طبقه و شماره سوئیت امکانات ذیل را نیز فراهم می سازد:
- توانایی تخصیص سوئیت به میهمان و تحویل کارت هوشمند با مدت اعتبار معین به وی
- توانایی نظارت بر حضور و یا عدم حضور افراد با سطوح دسترسی متفاوت (خانه دار-مهمان – مدیر) در سوئیت
- توانایی نظارت و حتی کنترل کلیه سیستم های داخل سوئیت ها شامل سیستم روشنایی، سرمایش و گرمایش، پردهها و…
- توانایی پاسخگویی سریع به درخواستهای میهمانان (تمیز کردن اتاق، کمک و…) توسط پذیرش
- اعلام هشدارهای مختلف (بازماندن درب سوئیت، بروز حادثه و…) به صورت صوتی به پذیرش
- کنترل کلیه سیستمها به صورت متمرکز در زمان بروز حادثه
- گزارش رویدادهای به تفکیک هر سوییت مانند زمان ورود، نوع دسترسی و…
- توانایی ارسال گزارشات در قالب SQL
-
تجمیع سازی با سیستم مدیریت دارایی هتل یا PMS
در یک هتل هوشمند امکان تجمیع نرم افزار جامع مدیریت سوئیت ها و سیستم مدیریت دارایی (PMS)، که یک نرم افزار جامع کاربردی است و جهت پوشش دادن موضوعات اساسی همانند هماهنگ کردن توابع عملیاتی در Front Office ، فروش، برنامه ریزی و … در یک هتل مورد استفاده قرار می گیرد، وجود دارد. که این امر در نهایت به صرفه جویی در زمان، کاهش خطای انسانی و در نتیجه افزایش رضایت مندی میهمانان می انجامد.
-
مدیریت مصرف انرژی
در یک سیستم مدیریت هوشمند هتلی امکان تعریف مدهای عملیاتی مختلف برای تمام سوئیت ها وجود دارد. این روش، بدون نیاز به کاهش کیفیت در خدمات ارائه شده در یک سوئیت، به کاهش چشم گیری در مصرف انرژی می انجامد.
از جمله اقداماتی که به صورت هوشمند در راستای بهینه سازی مصرف انرژی در مدهای مختلف صورت می پذیرد، می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- در مد Empty که سوئیت به میهمانی اختصاص داده نشده است تمامی تجهیزات الکتریکی نظیر روشنایی ها و سیستم سرمایش و گرمایش به صورت اتوماتیک خاموش میشوند.
- در مدهای از پیش تعیین شده یا Preset Modes، می توان برای کارکرد تمام تجهیزات برنامه های مختلفی تنظیم نمود. این مدها می توانند شامل مد مطالعه، خواب، روز، شب و حتی Check Out باشند که به عنوان مثال در این حالت تمامی تجهیزات الکتریکی پس از ترک سوئیت توسط میهمان، غیرفعال میگردند.
- در مد حضور (Occupied Mode)، به عنوان مثال دمای اتاق در بازه معینی از زمان و با در نظر گرفتن اصل صرفه جویی در مصرف انرژی افزایش مییابد.
- در مد خروج میهمان یا Guest Away Mode، تمامی تجهیزات الکتریکی خاموش شده یا بحالت Standby میروند و به محض بازگشت میهمان تمامی تجهیزات نظیر چراغ ها، پرده برقی، سیستم سرمایش و گرمایش و … به حالت اولیه خود باز میگردند.
- در مد نظافت (Cleaning Mode)، سیستم سرمایش و گرمایش و سایر تجهیزات الکتریکی خاموش بوده و تنها سوکت ها و چند سر خط روشنایی که جهت نظافت اتاق ضروری هستند، فعال میباشند. در شکل زیر سطح مصرف انرژی در مدهای عملیاتی مختلف نشان داده شده است.
-
تجمیع تمامی سیستم ها
یکی از بزرگترین قابلیت های سیستم هوشمند را می توان تجمیع سیستم هوشمند با سایر سیستم ها در نظر گرفت تا از یکپارچه بودن سیستم هوشمند با سایر سیستم ها نهایت بازدهی را به عمل گرفت و در صورت بروز مشکل در سیستم، احتمال خطر را به حداقل کاهش داد. به طور مثال در صورت بروز حریق و دریافت سیگنال از تابلوی اعلان حریق علاوه بر اعلام و شروع فعالیت سیستم اطفای حریق، سایر سیستم جهت رفع خطا شروع به فعالیت می نماید، فن هوای تازه (در صورت وجود) و دستگاه های نظیر اسپلیت برای جلوگیری از هوارسانی بیشتر و جلوگیری از گسترش حریق خاموش می گردد، درب ها خروج به صورت اتوماتیک باز می شوند، آسانسور ها در طبقه همکف متوقف می شود روشنایی محل و نشانگر های مسیر به صورت کامل تامین می گردد.